Met de Chinese economie gaat het niet super, maar op de Chinese aandelenmarkt is het feest. Dankzij een toevloed van goedkoop geld. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Gevalletje Hadjememaar. De beurs van Shanghai is afgelopen twaalf maanden bijna in waarde verdubbeld. Om precies te zijn is de Shanghai Composite sinds begin 2014 met ruim 85 procent gestegen. Dat is nogal wat, want in de vijf jaar daarvoor was een belegging in Chinese aandelen dood geld.
Persbureau Bloomberg News heeft onder de motorkap gekeken en constateert dat de bull-market gedreven wordt door geleend geld. Vandaag zijn leningen voor de aankoop van aandelen op marge voor het eerst boven de 1 biljoen yuan (150 miljard euro) uitgekomen. Aandelenbeleggen is namelijk de nieuwe volkssport in China nu vastgoed uit de gratie is geraakt.
En de crashgevoelige beurshausse heeft de zegen van de Chinese centrale bank, de PBOC. Sinds de PBOC in november de rente begon te verlagen zijn er alleen nog maar meer Chinezen in de markt gestapt. En beleggers hopen nu dat de PBOC het monetaire beleid verder gaat verruimen om de steeds slomer groeiende Chinese economie een shot adrenaline te geven.
(klik voor uitvergroting)
2.Het volgen van de Griekse crisis is een ondankbare taak. Voorbeeld. Griekenland moet op 9 april een lening-tranche aan het IMF ter waarde van 458 miljoen euro aflossen. Het is Griekenland geraden om het IMF te betalen, want alleen de paria’s van de wereld als Soedan geven het fonds de spreekwoordelijke Stinkefinger.
Gisteren zei de Griekse minister van Binnenlandse Zaken Voutsis dat Griekenland het IMF niet zal betalen als de Eurozone niet met geld over de brug komt. Niet veel later komt regeringswoordvoerder Sakellaridis op Mega TV vertellen dat Griekenland het IMF wel betaalt.
Ander voorbeeld. Begin deze week stelde de regering in een brief aan de Eurozone voor het lagere BTW-tarief op een aantal toeristische eilanden te verhogen. Maar vanochtend zei minister van Financiën Varoufakis dat de regering zal proberen om te voorkomen de BTW op de eilanden te verhogen.
Premier Tspiras zegt steeds plechtig dat Griekenland in de EU én de eurozone hoort. Maar ondertussen wedt Tsipras op een tweede paard: Vladimir Poetin. En het kan nog veel krankzinniger in Tsipras’ tragikomische sage. Gisteren heeft Griekenland weer een lijstje met hervormingen ingediend. Volgens de Grieken was de reactie van de eurozone gematigd positief, maar volgens de eurozone is dat helemaal niet het geval en is er nog een lange weg te gaan. De Franse minister van Financiën Sapin wist het vanochtend pakkend te verwoorden: “We hebben meer vooruitgang geboekt dan met de vorige lijst. Het [de lijst] is beter dan de vorige, die [weer] beter is dan de vorige lijst.”
Het is een tragedie dat de regering van Tsipras de Griekse zaak zo slecht dient. Want met een economie die met een kwart is gekrompen, een sociale crisis en een staatsschuld waarvan een groot deel odious debt is, is er veel voor te zeggen om een deel van de schuld kwijt te schelden en geld onder schappelijke voorwaarden in de Griekse economie te pompen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.
3.En wat is nou de moraal van het bovenstaande verhaal over Griekenland: iemand met stalen zenuwen kan heel veel verdienen door te speculeren op de Griekse crisis nummer zoveel. Durfbelegger Mark Mobius is optimistisch (er zijn ook meer dan genoeg pessimisten) en denkt dat de eurozone uiteindelijk wel over de brug komt. Waarom precies weet Mobius eigenlijk ook niet. Hij koopt Griekenland omdat het spotgoedkoop is, zei hij volgens de site Marketwatch, die het verhaal heeft opgepikt in de krant Naftemporiki.
4.Fastfoodketen McDonald’s – lage-lonenbedrijf bij uitstek – gaat de lonen in de VS verhogen. Met wel geteld 1 dollar boven het wettelijk minimumloon in de deelstaat in kwestie. Die loonsverhoging zal gelden voor zo’n 90.000 werknemers die nu nog gemiddeld 9 dollar per uur verdienen. En McDonald’s strijkt de hand nog een keer over zijn hard en staat werknemers ook toe betaald verlof op te bouwen, zo’n 100 jaar nadat het in Europa is ingevoerd. Overigens gelden de arbeidsvoorwaarden alleen voor McDonalds eigen vestigingen en niet voor die van franchisehouders.
5.Duitsland moet niets hebben van schalie-gas en -olie. Woensdag heeft de regering een voorlopige wet aangenomen die exploitatie van schalievelden zo goed als verbiedt. De wet verbiedt fracken, waarbij onder hoge druk een mix van water, zand en chemicaliën de grond in wordt gepompt, in natuurreservaten en nationale parken en bij boringen die minder diep zijn dan 3.000 meter.
6.Zakenkrant The Financial Times schrijft dat Europese autoriteiten van plan zijn een kartelzaak tegen internetgigant Google toch door te zetten. Het in limbo verkerende onderzoek naar vermeende overtredingen van mededingingswetgeving is onder de kersverse mededingscommissaris Vestager nieuw leven ingeblazen nu autoriteiten weer contact hebben opgenomen met partijen die klagen over oneerlijke concurrentie door Google. De toezichthouders zouden hebben gevraagd of zij passages uit de vertrouwelijke klachtbrieven over Google openbaar kunnen maken, aldus de FT. Volgens de zakenkrant betekent dit niet dat Brussel met een formele aanklacht komt.
7.De koers van KPN reageert maar magertjes op berichtgeving dat geïnteresseerde partijen het telecombedrijf hebben benaderd voor een overname van de Belgische mobiele tak Base. Volgens de krant L’Echo zouden Telenet en Nethys tezamen een bieding hebben uitgebracht op Base, dat gewaardeerd zou kunnen worden op 1,1 miljard euro. Rond het middaguur steeg KPN zo’n 1 procent, terwijl de AEX er onveranderd bij lag en op weg was de verkorte handelsweek met een weekwinst van een procent af te sluiten.
8.De lonen stijgen. Een beetje dan. Volgens het CBS stegen cao-uurlonen in het eerste kwartaal exclusief bonussen met 1,2 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. Dat is niet veel soeps, maar omdat er nu sprake is van deflatie stijgt het reële beschikbare inkomen (zie grafiek). Inflatoir zijn de loonstijgingen niet want de arbeidsproductiviteit stijgt in Nederland nog met ongeveer 1 procent per jaar.
(klik voor uitvergroting)
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl